7 producten die je helpen elektriciteit te besparen

17 augustus 2018
Nieuw item
Anker

[]

Door de juiste apparaten te kiezen, kan je heel wat energie besparen. Doe eens de ronde bij jou thuis en bekijk welke apparaten aan vervanging toe zijn!

Anker

[]

Koelen en vriezen

Het is geen geheim dat koelkasten en diepvriezers een van de grootste stroomvreters in huis zijn. Kies daarom voor toestellen met een A+++-label, die zijn tot 60 % zuiniger. Probeer daarnaast om je koelkast en diepvriezer zo weinig mogelijk te openen, want dan moet het toestel extra energie leveren om terug af te koelen.

Anker

[]

Koelkast

De ideale temperatuur van je koelkast is 4 tot 6°C, elke graad lager betekent 5 % extra verbruik. Stop je koelkast ook niet propvol, want hoe meer er in zit, hoe meer hij verbruikt. Zet warme gerechten niet direct in de koelkast, maar laat ze eerst afkoelen. Warme gerechten zorgen er namelijk voor dat de temperatuur in de koelkast stijgt. Dit verbruikt niet alleen meer energie, maar vergroot ook de kans op bacteriën. Ingevroren producten mogen dan wél weer ontdooien in de koelkast, omdat dit helpt om de koelkast koel te houden. Vermijd nutteloos energieverbruik en schakel de koelkast uit als je twee weken of langer op reis gaat.

Diepvriezer

De ideale temperatuur van je diepvriezer is -18°C, elke graad lager betekent 5 % extra verbruik. Ontdooi je diepvriezer ook regelmatig (minstens 1 keer per jaar) want door ijsvorming verbruikt hij meer energie. In tegenstelling tot een koelkast verbruikt een lege diepvriezer meer dan een volle, omdat de lucht in de vrije ruimte ook afgekoeld moet worden. Vul daarom de lege ruimte op, bijvoorbeeld met piepschuim.

Anker

[]

BOKSV36VW4P koelkast
Bosch koelkast KSV36VW4P
899,00

Wassen en drogen

Samen met koelkasten en diepvriezers zijn wasmachines en droogkasten een van de belangrijkste energieverbruikers in elk huishouden. Hou hier rekening mee bij aanschaf van je apparaat en kies voor machines met een A+++-label, deze verbruiken tot vijf keer minder elektriciteit. De meeste energie gaat naar het verwarmen van het water, was daarom zoveel mogelijk op lagere temperatuur. Profiteer ook in de mate van het mogelijke van het voordeligere nacht- en weekendtarief. Je hoeft daarvoor niet speciaal uit je bed te komen, de meeste toestellen hebben tegenwoordig een “uitgestelde start”-functie.

Anker

[]

Wasmachine

Met de huidige wasmachines kan je prima wassen op 30 graden. Was dus alleen op hogere temperaturen als dat echt nodig is, bijvoorbeeld als je kleding vol vlekken zit. Wacht ook altijd tot je een volle machine hebt, zo verbruik je geen nutteloze energie. Als je ervoor zorgt dat de wasmachine de was al goed droogzwiert, heb je geen droogkast meer nodig, of moet deze in elk geval minder energie verbruiken.

Droogkast

De meest energiezuinige droogkast is natuurlijk nog altijd helemaal geen droogkast. Hang de was dus zo vaak mogelijk buiten, zeker tijdens de zomermaanden. Ook de stoffilter van je droogkast regelmatig schoonmaken helpt om energie te besparen.

Anker

[]

AEG droogkast 8kg t8dbe86w
899,00
Vlekkenpen cadeau

Verlichting

Ledlampen

Klassieke gloeilampen zijn niet alleen allesbehalve energiezuinig, ze zijn ook totaal niet efficiënt, aangezien 95 % van de energie die ze gebruiken omgezet wordt in warmte en slechts 5 % in licht. Ledlampen kunnen een groter deel van de elektriciteit omzetten in licht, waardoor ze minder elektriciteit verbruiken om dezelfde hoeveelheid licht te produceren. Ledlampen zijn duurder in aankoop, maar dankzij hun lagere energieverbruik en langere levensduur verdien je dat op lange termijn dubbel en dik terug. Kies voor een lamp met energielabel A, die zijn het zuinigst. Ook met lampen die energiezuinig zijn, blijft natuurlijk gelden dat je het licht niet onnodig moet laten branden. Om deze regel optimaal te respecteren kan je een bewegingsmelder installeren die het licht enkel laat branden als je een ruimte binnenkomt en weer dooft als je de ruimte verlaat.

Anker

[]

Philips led 40w e27 ww 230v a60m fr nd
9,99

Ontspanning

Tv

Als het op het energieverbruik van een tv aankomt, zijn er twee zaken waar je rekening mee moet houden. Enerzijds het type beeldscherm; plasmaschermen verbruiken ontzettend veel, lcd-led-schermen gemiddeld en oled-schermen zijn het zuinigst. Als je toestel vijf jaar of ouder is, is er een grote kans dat het een plasmascherm zal hebben en doe je er dus goed aan om deze te vervangen. Anderzijds geldt de logische redenering hoe groter de tv is, hoe minder zuinig.

Anker

[]

LG OLED TV OLED65B7V
2 464,00 Adviesprijs € 3 499,00

Afwassen

Vaatwasmachine

De gebruikskost van een vaatwasmachine weegt zwaarder door dan aankoopprijs. Wees dus niet gierig als je in de winkel staat. Laat de machine niet draaien als hij halfvol is, twee halfvolle beurten verbruiken veel meer dan een volle. Maak gebruik van het eco-programma, dit duurt langer maar je verbruikt 30 % minderelektriciteit en een kwart minder water! Dankzij de startuitstelfunctie waarover de meeste vaatwasmachines beschikken, profiteer je gemakkelijk van het nachttarief. Ook een goed onderhouden machine is zuiniger, reinig de filter dus regelmatig door die af te spoelen onder stromend water. Denk eraan, hoewel een vaatwasmachine een energievreter is, verbruikt hij nog altijd minder water dan afwassen met de hand!

Anker

[]

Bosch vaatwas SMS88TI36E
1 049,00

Je hoeft niet langer stand-by te blijven

Naast de juiste apparaatkeuze zijn er nog een aantal eenvoudige zaken waar je op kan letten om energie te besparen. Wist je dat 10 % van het elektriciteitsgebruik in de woning sluipverbruik is? Dat is energieverbruik dat veroorzaakt wordt door apparaten die niet volledig uitgeschakeld zijn. Het gaat dan bijvoorbeeld om tijdsaanduidingen op decoders, tv’s en modems die in stand-by staan. Een printer, haardroger of waterkoker heb je maar even nodig, maar de stekker blijft vaak de hele dag in het stopcontact zitten en ook zo verbruikt het apparaat energie, ook al is het maar een kleine hoeveelheid. Ook opladers van mobiele telefoons en laptops haal je het best uit het stopcontact zodra je ze niet meer gebruikt. Als je niet telkens de stekker van alle apparaten afzonderlijk uit wil trekken, gebruik dan een verdeelstekker met een aan-uitschakelaar.

Anker

[]